Poseban  naglasak Dom za starije osobe „VOLOSKO“ Opatija  stavlja na radno-okupacione i sportsko-rekreativne aktivnosti u skladu sa psihofizičkim mogućnostima korisnika.

U Domu možete naći brojne sadržaje vezane uz zabavu, rekreaciju i kulturu. Kulturni i zabavni sadržaji Doma vrlo su bogati i raznoliki. Djeluje nekoliko sekcija, tako da svaki korisnik može prema svojim afinitetima odabrati aktivnosti po želji, od aktivnog uključivanja do samog prisustvovanja na nekom kulturnom događaju ili mannifestaciji koju izvode dragi nam gosti. Sudionici smo zasebnih programa za osobe starije dobi bilo kroz redovito tjelesno vježbanje ili sportsko-rekreacione i zabavne aktivnosti. U suradnji s Hrvatskim savezom sportske rekreacije „Sport za sve“ kao i sa ostalim ustanovama organiziramo sudjelovanje naših korisnika na raznim manifestacijama. Također smo i suorganizatori sportskih nadmetanja za umirovljenike u Opatiji.

U našem Domu obilježavaju se svi značajni datumi. Organizira se veliki broj priredaba (maskenbal, Valentinovo, Božić, Uskrs, Martinje…). Krajem svakog mjeseca održavaju se proslave rođendana svih korisnika koji su rođeni u tom mjesecu.
Organiziraju se također poludnevni i jednodnevni izleti, te posjeti drugim ustanovama.

Dom za starije osobe „VOLOSKO“ stavlja veliku važnost i ulogu radne terapije u životu korisnika. Svaka aktivnost koju radni terapeut provodi s korisnicima mora biti u skladu s njihovim interesima, dobi, sposobnostima i željama te kao takva ima utjecaja na njihovo zdravstveno stanje. Grupne aktivnosti se odvijaju svakodnevno. S obzirom na prigodne datume, blagdane i događaje radni terapeut prilagođava svoje grupe.

 

Grupne aktivnosti u koje su korisnici Doma za starije osobe „VOLOSKO“ Opatija uključeni:

 

DRUŠTVENE IGRE (tombola, čovječe ne ljuti se, šah, karte, domino)

Društvene igre u prvom redu imaju za cilj održati kognitivne sposobnosti korisnika kao i povećati socijalnu interakciju korisnika.

 

PRIGODNE AKTIVNOSTI (Božić, Nova godina, Martinje, Dan kruha, Dan jabuka, proslava rođendana…) Za sve prigodne  datume Dom je uređen i smisleno ukrašen- o čemu vode brigu korisnici s radnim terapeutom. Prigodne aktivnosti također podrazumjevaju izradu božićnih čestitki, ukrašavanje borova ukrasnim kuglicama i svjećicama, izrada adventnih vjenaca i ukrasa za bor, uređenje oglasnih ploča, bojanje pisanica, izradu maski za maškarani bal i sl.

 

SPORTSKU REKREACIJU (ubacivanje lopte u koš, pikado, nabacivanje kolutova, viseća kuglana itd.) provode fizioterapeuti koji program prilagođavaju potrebama i sposobnostima osoba starije životne dobi.

 

KREATIVNA RADIONICA je grupna aktivnost na kojoj se primjenjuju razne tehnike i mediji vezani uz likovne aktivnosti. Naglasak je na jačanju samopouzdanja i samopoštovanja korisnika, poticanje što veće komunikacije među korisnicima  te jačanje timskog rada. Krajnji cilj je uključiti korisnika u proces stvaranja gdje je produkt/uradak važan ali ne i najvažniji.

 

PJEVAČKI ZBOR „ROSE“ (priprema tekstova, sviranje gitare, odabir pjesama i uvježbavanje, nastupi..)  Zbor „Rose“ odlazi i održava svoje koncerte i izvan Doma te svojim pjevanjem i veselim raspoloženjem uveseljava i druge slušatelje. Učesnici smo smotre zborova na Marinićima, nastupamo i tradiocionalno u crkvi sv. Ana na blagdan sv. Stjepana. Voditelj zbora je maestro Mladen Žmak koji svojim znanjem i iskustvom uvelike pomaže u radu i djelovanje zbora „Rose“. Naši korisnici idu i na pojedinačna natjecanja u sklopu festivala pjevača „50plus“ u Koprivnicu gdje uvijek imaju zapažene nastupe.

 

DRAMSKA SKUPINA (priprema igrokaza, audicija glumaca, probe, pripremanje scena..)

 

NOVINARSKO INFORMATIVNE AKTIVNOSTI  (priprema domskog glasnika „Naš list“)

 

BIBLIOTERAPIJA (odlazak u Gradsku knjižnicu „Viktor Car Emin“ Opatija i dolazak knjižničarki u Dom, čitanje tekstova, novina, ulomaka romana…)

 

RUČNI RAD I ZANATSKE AKTIVNOSTI (pletenje, heklanje, vezenje, izrada goblena, šivanje, krpanje)

 

BRIGA O OKOLIŠU, UZGOJU CVIJEĆA I ČISTOĆI VRTA DOMA (sadnja cvijeća, obrezivanje biljaka, kopanje, grabljanje, zalijevanje, metenje..) Vrijedne ruke naših korisnika uređuju naš okoliš i brinu o cvijeću.

 

MOLITVENA GRUPA I SVETA MISA

Duhovnost kod osoba starije životne dobi izuzetno je važna. Naši korisnici svakodnevno u popodnevnim satima održavaju molitvene grupe.  DZSO „VOLOSKO“  organizira mise za važne blagdane kao i mjesečne mise koje se održavaju u prostorijama Doma.

 

SASTANCI KORISNIKA vrlo su važni za svakog stanara Doma. Korisnici aktivno sudjeluju tijekom sastanka u predlaganju i raspravi kao i komentiranju svih aktivnosti, problema i događaja koji se odvijaju u Domu. Sastanak se odvija prema potrebama a na sastanku sudjeluje i stručno osoblje na čelu s ravnateljem. Naši korisnici uključeni su i u Komisiju za jelovnik gdje direkno mogu utjecati svojim prijedlozima na sastavljanje jelovnika.

 

EDUKATIVNE GRUPE imaju važnu ulogu vezanu za preventivne mjere kao i održavanje važnih zdravstvenih tribina koje su vezane za stariju životnu dob. Obilježavaju se sve važnije akcije ( Dan bolesnika, Mjesec borbe protiv ovisnosti, Tjedan mozga, Svjetski dan srca, Svjetski dan Parkinsonove bolesti itd.)